Sisällys 

Tulivuoren purkaus Islannissa

Takiainen

Luomakunta

Uus Uusin


Tulivuori purkautuu Islannissa 19.3.2021.

 

 

Islannin pääkaupungin Reykjavikin lähellä myöhään perjantai-iltana 19.3.2021 alkanut tulivuorenpurkaus näytti lauantaina olevan rauhoittumaan päin.

 

Purkausta osattiin odottaa

Viranomaiset varoittivat jo pari viikkoa sitten, että tulivuorenpurkaus on todennäköinen, kun Islannissa havaittiin 24. helmikuuta 5,7 voimakkuuden maanjäristys Reykjavikin lähettyvillä Keilir-vuorella.

Ensimmäisen järistyksen jälkeen on havaittu epätavallinen määrä pienempiä järistyksiä, yli 50 000. Se on suurin määrä vuoden 1991 jälkeen, jolloin järistyksiä alettiin mitata digitaalisesti.

Maanjäristyksen jälkeen seisminen aktiivisuus on siirtynyt useita kilometrejä lounaaseen Keilir-vuorelta keskittyen Fagradalsfjallin ympäristöön, jossa purkaus lopulta alkoi.

Kartta Islannista Fagradalsfjällin tulivuorenpurkauksesta.
Benjamin Suomela / Yle
Purkaus on Fagradalsfjall-nimisellä vuorella. Vuoren lähialueilla ei ole asutusta, eikä purkauksesta ole ollut vaaraa ihmisille.

– Purkaus on tässä vaiheessa pieni, ja vulkaaninen aktiivisuus on vähentynyt jonkin verran eilisillasta, Islannin ilmatieteen laitos sanoi tiedotteessa lauantaina.

Laavan peittämä alue on kooltaan alle yhden neliökilometrin.

Tulivuorenpurkauksen vuoksi kaikki lentoliikenne maan päälentokentälle Keflavikiin keskeytettiin hetkeksi, mutta ainakin lento Puolan Varsovaan pääsi lähtemään aikataulun mukaan aikaisin aamuyöllä.

Purkauspaikka sijaitsee noin 30 kilometriä lounaaseen Reykjavikista. Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä olemaan lähestymättä purkausaluetta.

 

Seuraavasti linkisä pääset katsomaan livekuvaa. Voit kelata myös taaksepäin.

https://www.ruv.is/frett/2021/03/20/beint-vefstreymi-fra-eldstodvunum

Takaisin alkuun


in

 

Takiainen

 

Takiainen yllättää - siitä on moneksi, jopa syötäväksi.

Werenselwittäwä keite, werenraitistus-juoma.

Otetaan 8 luotia takkiaisen tahi oulannin-juurta, sama määrä männynkerkkiä, 4 luot. riiwittyä (raspittua) katajanjuurta ja 4 luot. sullotuita katajanmarjoja ja pari kannulista wettä.

Se sitte keitetään yhdessä ja niinkauwan, että jääpi kannun werta, joka siilataan kellarissa säilytettäwiin puteleihin.

Sitä nautitaan aamulla sängyssä ja illalla maata pannessa kortteli tahi puolentoista kummallaki kerralla.”

LÄHDE: (Suomalaisen talonpojan kotilääkäri 1856)

(luoti = 13 g, kortteli = 0,3 l)

Jo Elias Lönnroth aikanaan tunsi takiaisen monipuoliset ominaisuudet. Jopa hän ehdotti takiaisen käyttämistä roskien poistamiseen puvusta. Takiaisen juuria on tuotu Suomeen Bulgariasta. Viljelyohjeet löydät tästä linkistä.

Lisää takiaisista

Takiainen kasvaa runsastyppisillä paikoilla, kuten karjasuojien seinustoilla ja tunkioilla.

Yleisin Suomessa kasvava takiainen on joutomaillakin viihtyvä seittitakiainen (Arctium tomentosum). Suomen etelä- ja keskiosissa kasvaa pikkutakiainen (Arctium minus).
Isotakiainen (Arctium majus) on puolestaan melko harvinainen. Suomen ainut alkuperäinen takiaislaji on lehtotakiainen (Arctium nemorosum). Se kasvaa Lounais-Suomen saaristossa.

Kirjallisuuden mukaan takiaiset risteytyvät keskenään helposti. Oheisten kuvien takiaistenkin on voinut käydä niin.

Otsikon kuva on otettu toukokuun puolivälissä. Viereinen kuva on otettu 9.7.. Kasvi on n. 150 cm korkea. Kolmas kuva kukinnosta on otettu 23.7.

Suvun tieteellinen nimi Arctium tulee kreikan sanasta arktos, karhu, mikä viittaa karheiseen ja karvaisiin kukkamykeröihin.

Rohdoksi käytetään syksyllä kerättyä juurta, harvemmin lehtiä ja hedelmiä. Takiainen oli aikoinaan hyvin suosittu lääkekasvi, jonka juurirohdos tunnettiin jo antiikin aikana.

Perinteisesti takiaista on käytetty erilaisten ihovaivojen hoidossa. Suomessa kasvilla on hoidettu haavoja, paiseita, rohtumia, palovammoja ja hiuspohjaa. Lisäksi se on ollut verta puhdistava rohto. Juuresta valmistetulla keitteellä hoidettiin sisäisesti ihovaivoja ja vahvempaa keitettä käytettiin ulkoisesti ihon pesuun.

Takiaisenlehtikääreillä on hoidettu ihottumia ja kutisevaa ihoa. Sillä on hoidettu myös ulkoisesti rohtumia ja huonosti paranevia haavoja, kuten mätähaavoja sekä liiallista hiustenlähtöä ja hilsettä.

Takiaisen juuri sisältää tyydyttymättömiä hiilivety-yhdisteitä, polyeeneja, jotka vaikuttavat bakteereja ja sieniä tuhoavasti. Vaikutus kohdistuu mm. stafylokokkeihin. Takiaisen lehdet sisältävät karvasaineita, jotka tuhoavat myös bakteereja. Takiaisen juurta ja siemeniä käytetään rohtona. Niiden vaikuttavia aineita ovat:

· inuliini (27 - 45 %)
· lima-aine (sisältää hiilihydraatteja n. 70 %)
· parkkiaineet
· hartsit
· eteerinen öljy (sisältää 66 yhdistettä)
· polyasetyleeniyhdisteet
· polyfenolit (mm. kahvi- ja klorogeenihappo)
· seksviterpeenilaktoni
· palmitiini- ja steariinihapot

Kosmetiikkatuotteissa takiaista käytetään hiustenhoitovalmisteissa sekä kasvovesissä ja -voiteissa. Kasvin juuri hoitaa ihovaivoja ja tasapainottaa talineritystä. Siksi sitä on käytetty myös finnien hoidossa.


Takiainen ei ole myrkyllinen.

Oheisen linkin avulla voit selvittää, onko jokin kasvi myrkyllinen.

Ota selvää, onko jokin kasvi myrkyllinen =>

LÄHDE: Stadia, Helsingin ammattikorkeakoulu
Opinnäytetyö: SUVI HILVONEN ja JULIA VILENIUS
Suomalainen kansanperinne ja luonnonkasvit osana LUMENE Groupin tuotekehitystä

Takaisin alkuun

 

Lönnrot:

Juuri (Radix bardanae) on verenselvittävä, hiostuttava ja vesittävä, hyvä luuvalossa, keripukissa, jalkataudissa, ruusussa, savipuolissa, syyhyssä keitteenä.

Siemenillä on sama ja ulostavakin voima, hyvät kivitaudissa.

Lehdet tuoreeltaan mätähaavoille ja nilkonaisille paikoille avullisia.

Keväällä varret ja juuret kuorittuna ja keitettynä terveelliset syödä.

Likapilkut vaatteista us. lähtevät takiaspäillä su’ittuna.”

(Luuvalo = ruumiin jäsenten reumaattinen särky. Savipuoli = ihottuma. Kivitauti = kivennäistymien muodostuminen esim. munuaisiin tai virtsarakkoon.)